Så aktiverar du GPS på din iPhone och iPad

Få saknar dagarna då man tvingades att använda en karta för att navigera. Numera i dagens samhälle har vi lyckats att ta fram alternativ som inte bara gör det mycket enklare att finna rätt väg, utan även ser till så att man kan fokusera helt och hållet på vägen medan man kör. Vi talar förstås om GPS till bilen!
En rad mobiler har inbyggd GPS, men om man vill försäkra sig om att inga notifikationer kommer i vägen, att applikationen inte plötsligt stänger ner eller att mobilen inte faller är den bästa satsningen på en högkvalitativ GPS till bilen.

Varför välja GPS över mobilen?

De flesta av oss är säkerligen medvetna om att det finns applikationer i många av våra mobiler som kan agera som GPS, men dessa funktioner kommer inte utan nackdelar. GPS i mobilen kräver exempelvis internetanslutning samt platstjänster – någonting som inte bara kan göra ont i plånboken om man reser utomlands, utan även drar en stor mängd batteri i telefonen.

Mobilen har en lång rad orelaterade funktioner, vilket kan komma att bli ett problem när man använder den som en GPS. Navigatorn kan nämligen stängas ner om man skulle få ett samtal under resan eller om en notis (såsom exempelvis ett nytt mejl eller SMS) skulle dyka upp. Man ska naturligtvis aldrig fumla med sin mobil medan man kör, och just därför kan det uppstå stor problematik om applikationen plötsligt stänger ner.

Tacka vet man GPS till bilen som vanligtvis använder sig av satelliterna som rör sig runt jorden.
Så länge antennen i ens GPS fungerar väl kommer man därför alltid att kunna förlita sig på sin navigator. Med tanke på att ens GPS inte ska passa i fickan likt mobilen så kan man även välja storlek utefter vad man föredrar att ha i bilen. Visst blir det lättare att se hela ens planerade färd med en större navigator. Riktigt smart, helt enkelt.

Vid val av ens GPS

Att veta vilken GPS man bör köpa är inte alltid lätt, men visst finns det vissa tips som man kan ha i åtanke för att göra köpet enklare. Ett av dessa gäller navigatorns inbyggda kartor. Olika modeller har olika stora kartor, så vilken man väljer beror på ens behov samt budget. Kommer det att vara nog om ens GPS inkluderar kartor över Sverige och länder som ligger i närheten, eller vill man hellre att det ska finnas en karta över hela världen? Vilken modell man väljer beror på vad man föredrar.

Huruvida det finns fler eller färre funktioner har att göra med vilken modell av GPS man vänder sig till. De lite dyrare varianterna kommer i vanliga fall att exempelvis ha en bättre upplösning när det kommer till skärmen, de kanske har en multi-touch funktion eller generellt en snyggare design. Om detta är viktigt för en eller inte är upp till ens egna önskemål, men med en lång rad olika GPS-navigatorer att välja mellan kommer man förhoppningsvis att hitta en passande variant för alla kommande bilresor!