Vad är en GPS?

För de som vill hitta till sin destination på bästa möjliga sätt medan de är ute och kör kommer en GPS att hjälpa till avsevärt. Denne manick använder sig av en GPS-mottagare för att alltid vara medveten om var på jorden man befinner sig. Innan GPS-tekniken började ta fart för 10-15 år sedan var det kartor som gällde, och visst är detta tillvägagångssätt inte särskilt tillförlitligt.
En GPS däremot mottar signaler från flera olika satelliter för att ta reda på var man befinner sig och vad den bästa möjliga rutten sedan är för att man ska kunna ta sig till sin destination.

Hur väljer man ens rätta GPS?

De flesta GPS-navigatorer fungerar på ett liknande vis, men det finns en lång rad olika modeller som man kan välja mellan där varianterna ser olika ut med olika funktioner. Man kommer därför att ta sig dit man vill oavsett vilken GPS-navigator man väljer, men om man är ute efter de där extrafunktionerna så kan det komma att kosta lite extra. Vad bör man då tänka på vid köpet av en GPS?


Den allra viktigaste punkten som man inte bör glömma är det faktumet att inte alla GPS-navigatorer innehåller kartor över hela världen. Vissa billigare varianter har enbart kartor över Sverige och länderna intill. Om man däremot vill ha kartor över hela världen så kan man i vissa fall uppgradera ens GPS som man redan har eller köpa en mer avancerad modell. Hos exempelvis TomTom kommer man att finna flera olika modeller av GPS i olika prisklasser och med olika funktioner.

Skärmstorleken

Om man tidigare har kikat på olika GPS-navigatorer så är man antagligen medveten om att skärmen ofta är större än exempelvis en mobilskärm. Mobilen behöver man bära med sig i fickan, men tack vare det faktumet att GPS-navigatorn vanligtvis enbart stannar i bilen så behöver man inte oroa sig för att den ska bli för stor. Tvärtom kan man gynnas av en GPS med en större skärm då man får en mer överskådlig bild av rutten och på ett enklare vis kan se de olika gatunamnen på kartan.

En större skärm med bättre upplösning kommer i många fall att kosta lite mer än en mindre variant med sämre upplösning, så hur viktig skärmen är beror helt på ens individuella behov och vad man själv föredrar.

Tillbehör till ens GPS

När man inhandlar en sprillans ny GPS är det inte sällan som de levereras tillsammans med vissa tillbehör. I vanliga fall får man exempelvis en hållare som fästs med en sugkopp. Därtill kommer man antagligen att få instruktioner och en sladd för att ladda GPS-navigatorn. Det kan hända att vissa modeller kommer med en adapter, men om den inte gör det så kan man själv köpa en adapter utan att det blir för dyrt. Vad som följer med ens GPS beror på vilken modell man inhandlar och från vilket företag.