Hur fungerar en GPS-mottagare?

En GPS-mottagare är en apparat som vägleder en, och det finns en rad olika varianter beroende på om man planerar att använda sin GSP i bilen, på båten, i husbilen, på motorcykeln eller liknande. Det allra första som många tänker på när man nämner GPS är dock modellerna som används i vanliga personbilar.


GPS-mottagaren drar nytta av satelliter för att ta reda på exakt var i världen man befinner sig, och genom sina inbyggda kartor kan den därifrån förse en med instruktioner och vägbeskrivningar så att man hittar till en önskad destination.

Att använda en GPS-mottagare i bilen

När man tar beslutet att använda en GPS-mottagare i bilen kommer man att ha ett händigt verktyg som tillåter en att fokusera på vägen. Det är svårt att tro att det inte var särskilt längesedan då man tvingades att förlita sig på kartor och vägskyltar, vilket inte alltid är det bästa när man hellre bör hålla ögonen på trafiken. Fysiska kartor kan självfallet inte alltid vara uppdaterade för att spegla alla nya vägar som har byggts eller vägarbeten som leder till att vissa platser är avstängda. Alla vägar har heller inte tydliga vägskyltar, så när allt kommer till kritan blir körandet så mycket lättare med en GPS-mottagare.

GPS-mottagare utan mobil

Om man äger en mobil har man kanske märkt att det finns vissa applikationer som agerar likt en GPS medan man kör. Dessa kan dock inte jämföras med faktiska GPS-mottagare då det finns en rad nackdelar med de mobila versionerna.
Först av allt är skärmen vanligtvis ganska liten, vilket gör så att det blir komplicerat att hålla reda på rutten – för att inte tala om det faktum att man inte har en hållare till mobilen på samma vis som en GPS. Mobilen kan närsomhelst glida iväg eller vändas upp och ner, vilket blir ett stort problem när man måste fokusera på vägen.

Ytterligare nackdelar med mobilen är alla funktionerna som inte är relaterade till GPS:en. Kanske får man plötsligt en notis, ett samtal, ett nytt SMS eller så stängs programmet av oväntat. Detta kan ta fokus bort från vägen och skapa problematik som man naturligtvis helst vill undvika. Med en modern GPS-mottagare slipper man dessa störiga moment och kommer istället att få en pålitlig apparat med aktuella kartor.

Diverse GPS-mottagare

När det väl är dags att köpa en GPS-mottagare kommer man snabbt att märka hur det inte enbart finns några få varianter att välja mellan. GPS-mottagare kommer i många olika modeller med sina egna utseenden, funktioner och tillbehör. Hur stor skärmen är på ens GPS kan exempelvis göra stor skillnad då en större skärm förser en med en mer enkelsedd överblick av ens kommande rutt.

Det finns även flera olika beslut som man måste ta när man väljer sin GPS, såsom hur berättarrösten ska låta, hur gränssnittet ska se ut, hur stor skärmen ska vara, hur många kartor som ska inkluderas, vilka tillbehör som ska komma med ens GPS och mycket mer därtill. Med flera olika GPS-mottagare i flera olika prisklasser kan man alltid hitta någon som passar en perfekt!