Svårslagen GPS som gör dig till expert på vägen

De senaste åren har det kommit fler och fler gps-navigatorer på marknaden. Tidigare hade vi våran gps i bilen och idag finns gps-appar till våra mobiltelefoner. Eftersom vi redan har mobiltelefonen med oss och de flesta även har en anordning där mobilen kan placeras synlig för föraren är det en bättre lösning än en separat gps som ska sättas fast i bilen.  En smidig lösning gör att vi kan navigerar runt i främmande städer och länder utan att behöva ha röriga papperskartor eller köra långa omvägar.

Om man provar olika gps-appar kan man tydlig se skillnad. En bra gps behöver ett tydligt gränssnitt och färger som gör att det blir lätt att se instruktioner både på dagen och natten. En del appar låter användaren själv ställa in gränssnitt och teckensnitt för att göra appen så användarvänlig som möjligt. Detta uppskattas av många eftersom en del behöver glasögon under bilkörning. Oftast behövs glasögon som gör att man kan se bra på långt håll och då kan det vara krångligt att behöva ta av glasögonen för att kunna läsa vad som står på gps:en. Ett tydligt gränssnitt kan lösa problemet.

Överblicken är också en väldigt viktig del av vad vi vill att en bra gps ska kunna visa oss. Vi behöver kunna ha en bra överblick över var vi befinner oss men samtidigt kunna se vår placering i en större helhet. Ett exempel skulle kunna vara att man befinner sig i mitt i centrum i Berlin i Tyskland och ska köra ut ur staden. Vi behöver dels information om vilken gata vi ska köra mot men också i vilken del av själva staden vi befinner oss i. Det gör att vi lättare kan orientera oss om i vilken riktning vi ska åka.

3D-kartor gör bilkörningen till en lek

Designen är minst lika viktigt. Vi behöver tydliga kartor och bilder av de platser vi passerar så vi snabbt kan lokalisera oss och rikta vår uppmärksamhet åt trafiken istället för själva gps:en. Nu på senare tid många appar börjat med 3D-kartor. Något som kan vara till stor nytta för en bilförare i en helt främmande stad, där man aldrig någonsin har kör bil förut. 3D-kartor visar höjden på byggnader och gör det lättare att se i vilken riktigt man färdas med bilen.

En del appar har även valt att placera in bilder på kända byggnader integrerat i kartorna. Ibland kan man även få turistinformation om de sevärdheter man passerar längs vägen. Någon som uppskattas av många, speciellt när man exempelvis färdas från en stad till en annan stad, under semestern eller kanske rentav åker på bilsemester genom flera olika länder i Europa.

Få appar på marknaden lever upp till alla de krav vi ställer på en bra gps-app, men ett exempel som är värt att nämnas är Sygic navigation app, som levererar på i princip samtliga punkter. Inte nog med att appen erbjuder fantastiska kartor och bilder – du får även uppdateringar om trafik i realtid. Vilket underlättar när man åker bil i rusningstrafik eller färdas i en stad, som man inte känner till sedan tidigare.