Gör din träning mer effektiv med en GPS-klocka

Vi arbetar allt mer framför datorn. Många av oss har ett stillasittande jobb som gör att vi under vår arbetsdag inte rör på oss särskilt mycket. Men samtidigt som vi rör oss allt mindre på arbetsplatsen ökar behovet av att röra sig desto mer i fritiden. För en tid tillbaka sedan har många arbeten förändrats från att ha varit aktiva jobb, där den fysiska styrkan var avgörande, till att bli stillasittande jobb. Eftersom jobben tidigare var fysiskt tunga behövdes också en annan typ av kost.

Förut hade vi krav på att maten skulle innehålla mycket fett och kolhydrater som kunde hålla vår energi uppe, på en så pass hög nivå att vi orkade med tunga lyft, långa dagar och mycket slit och släp. Men idag har vi helt andra krav på vår kost. Några av kraven är bland annat miljöpåverkan, bra arbetsförhållande för dem som arbetar med att producera maten samt ekologi och obesprutade råvaror. Vi vill också att maten vi äter ska vara sund och hälsosam. Vår livsstil ändrar sig hela tiden och samtidigt som vi äter nyttigt ökar viljan av att röra på oss på fritiden.

Fler och fler personer anmäler sig till olika fritidsaktiviteter som innehåller fysisk aktivitet. Exempelvis träning på gym, dans, tennis, gymnastik, spinning, simning och många fler former av fysisk aktivitet. Efter att ha suttit still en hel dag på arbetet tycker de flesta att det är skönt att komma ut och röra på sig. Utöver att vara hälsosamt är det ofta också socialt. På somrarna finns det få saker som är skönare än att springa en runda i skogen eller i en trevlig park.

Håll koll på din träning med en GPS-klocka

Allt hänger ihop och utvecklingen som visar på att vi blir mer och mer aktiva gör att tekniken följer efter. Vi ser att fler och fler hjälpmedel och tekniska prylar, som hjälper oss att hålla kolla på träningen, blir mer och mer populära. En relativt ny pryl som har blivit väldigt populär är gps-klockan. Funktionerna känner vi till från olika former av hälso-appar i våra smartphones men gps-klockorna är faktisk snäppet mer korrekta och är dessutom mycket lättare att ta med sig på en härlig springrunda en sommarkväll i skogen.

Alla har vi provat att ha vår smartphone i fickan när vi är ute och joggar eller springer en runda. Det är varken bekvämt eller särskilt praktiskt. Men vi kan ändå inte vara utan den. För vad skulle ett träningspass vara utan att kunna höra musik, följa pulsen och veta hur länge träningen har pågått? En gps-klocka har du på handleden och den fungerar perfekt tillsammans med din telefon. Du kan koppla ihop din telefon och klockan. På så vis missar du inga viktiga samtal eller meddelanden under din träning.

Klockan gör som dina hälso-appar i mobiltelefonen. Den mäter bland annat hur långt du har sprungit, hur snabbt rundan gick och hur din puls har legat under träningspasset. Det är dessutom lättare att ha koll på hur din träning går – under själva träningspasset – genom att enkelt kunna titta på klockan som sitter på armen, istället för att ha en stor och klumpig telefon i fickan.