5 Komplement till din GPS-app

GPS eller Global Positioning System är ett positioneringssystem som kan hålla koll på var peronen är genom att få positioneringdata från ett satellitsystem. För att detta ska fungerar behöver du en GPS-spårnings enhet som kan enkelt fästas på en bil, person, ryggsäck osv. Tillsammans med köp av GPS-enheten kan det förekomma ytterligare kostnader för karttjänster där du kan följa i realtid de som bär GPS-sändaren.

GPS-klocka för barn

Vad är GPS-spårning för barn?

GPS-spårning för barn använder en lätt spårningsenhet som t.ex. kan sättas fast på en ryggsäck eller på byxorna, eller läggas i barnens ficka. En del GPS-enheter för barn bärs som klockor eller till och med fästas på skor. GPS-spårning för barn ger föräldrar möjlighet att enkelt hitta ett barn som försvinner eller vandrar bort. Den kan också användas för att hitta ett barn som har blivit bortfört.

Hur fungerar GPS-spårning?

GPS använder satellitbaserade navigeringsteknik. Det finns ett antal satelliter som används för detta ändamål, som sattes av USAs Försvarsdepartementet.

De utsända signalerna är speciellt kodade så att mottagarna kan bearbeta informationen och skilja den från annan information. GPS-satelliter cirklar ständigt runt jorden och lämnar exakt positioneringsdata.

Systemet kan ta information från signalen och beräkna den exakta platsen där en användare eller objekt befinner sig.

GPS-spårning sker genom olika företag som är rustade för denna tjänst. GPS-enheten köps in och oftas programmeras sedan på lämpligt sätt.

Oftast måste föräldrar abonnerar på en månatlig/årlig karttjänst. Avgifterna för dessa tjänster varierar. Spårnings enheten är ansluten till barnet eller förvaras i barnets tillhörigheter och är påslagen. Systemet kan spåra människor inom om flera meter så du kan få ganska exakt noggranhet i realtid. Det är dock värt att veta att GPS:er fungerar inte lika bra inomhus.

Vad kan jag få ut av barn GPS-spårnings system?

Det beror på vilken typ av spårningtjänst du får. Det finns några positioneringstjänster som erbjuder begränsad antal positioneringar per månad medans andra tjänster som Lociloci, som dock använder GSM positionering, t.ex. kan erbjuda obegränsad positioneringar under abonnemangsperioden. Vissa kan ge dig spårnings information via Internet (Google Maps karta) eller på mobilen helt gratis men oftast kan du inte följa rörelse i realtid.

De flesta föräldrar använder GPS-spårnings system för att hitta ett barn som gått vilse. Tekniken kan hitta på gatan eller faktiska adressen till en person med en otroligt bra noggrannhet.

Föräldrar kan använda mjukvara för att hitta den plats.

Vilka är de nackdelar med GPS-spårare för barn?

För det första, GPS-spårnings system för barn är dyra. Räkna med att betala någonstans från 1000 kr och framåt för själva enheten. Månatliga tjänsten kan kosta mellan allt från 30 kr till 300 kr i månaden. Flera enheter (flera barn) kostar definitivt mer.

GPS-spårnings system för barn kan ge föräldrarna en sinnesfrid. Men vissa barn, speciellt när de blir äldre, kanske inte vill använda enheten och de kan då helt enkelt stänga av den. Icke desto mindre bör det betraktas som ett värdefullt föräldraskapsverktyg som är särskilt väl lämpat för yngre barn. Använd inte enheten istället för gamla hederliga föräldraskapet. Det handlar om att ha koll för deras säkerhet, inte kontrollera sina barn.

Barn är naturligt nyfikna och tenderar att vandra iväg lätt. Den stress och ångest i samband med att förlora ett barn kan vara hemsk. GPS-spårning för barn hjälper till att bestämma ditt barns plats direkt och eliminera oron.