Så aktiverar du GPS på din iPhone och iPad

Så här gör du för att aktivera och avaktivera GPS och platstjänster på din iPhone och iPad. Det är mycket enkelt och intuitivt då men en gång gått igenom stegen. Dessa tips hjälper dig också att kontrollera vem har rätt till dina platstjänster och när.

IPhone och iPadenheter använder sig av Bluetooth, WiFi och mobilnät för att kunna lokalisera dig så att du kan använda GPS funktionen.

Aktivera GPS för applikationer

Flera av din enhets appar kräver tillgång till din GPS för att fungera. Det kan vara till exempel kartor och väderappar. Då måste du aktivera dina platstjänster. På en iOS mjukvara frågar applikationen oftast ifall du vill ge tillgång till dina platstjänster då du öppnar appen för första gången. Då kan du välja att trycka på:

  1. Tillåt
  2. Tillåt inte
  3. Fråga nästa gång
  4. Medan applikationen används

Ett bra tips är att välja “medan applikationen används”. Då följer inte appen dina rörelser hela tiden, utan endast då appen används. Som sagt finns det flera appar som inte fungerar alls utan att du aktiverat platstjänster.

Aktivera och avaktivera platstjänster på inställningar

Ibland kanske man missade då applikationen frågade om behörighet för GPSen. Då kan du också gå in på dina inställningar för att ändra på ditt val. Detta kan du göra på Inställningar > Integritet > Platstjänster. Här skrollar du ner för att se vilka appar som har tillgång till dina platstjänster och vilka som inte har det. Du behöver endast klicka på appen och antingen välja aktivera eller avaktivera.

På samma sätt som då du öppnar applikationen för första gången har du chansen att välja

  • Tillåt
  • Tillåt inte
  • Fråga nästa gång
  • Medan applikationen används

Ifall du väljer tillåt, har applikationen tillgång till din beläggning hela tiden. Också då du inte använder enheten. Tillåt inte förbjuder applikationen tillgång till dina platstjänster. Det är upp till var och en vad som känns säkrast för ens egen användning av GPS och appar.

Integritet och privatliv

Det är viktigt att tänka på sin integritet och hur mycket man vill hållas privat. Som sagt, då du tillåter applikationer att använda din GPS på din mobil måste du komma ihåg att då har applikationen, och ibland en tredje parter tillgång till ditt läge hela tiden. Ifall detta inte känns tryggt kan du också välja att tillåta appen att använda din platsinformation endast då du använder appen. Till exempel om du vill använda kartan behöver appen tillgång till var du befinner dig för att kunna vägleda dig från punkt A till punkt B.

Du kan ändra på appens behörighet gällande din platsinformation via Inställningar > Integritetsskydd. Sedan klickar du på den app du vill ändra behörigheten för.

Du har också tillgång till information om hur appen använder din information och platstjänster. Denna information hittas oftast inne i appen, eller på appens hemsida. Det är alltid bra att ta reda på vad man samtycker med sitt val av inställningar. Viktigaste är att du känner dig säker med din enhet och hur du använder den.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här