Guide: Så får du en lyckad bilsemester

Vi i Europa är så lyckligt lottade att vi i själva verket kan upptäcka länder och destinationer med vår bil och det bästa av allt; Det är oftast inte särskilt långa avstånd. På några få dagar kan man med bil i princip ta sig överallt i hela Europa. Men det kräver givetvis lite förberedelser om det ska bli en lyckad bilsemester. Här kan du läsa lite om vad du behöver tänka på innan färden börjar, så det verkligen blir en oförglömlig resa.

Säkerheten

Först och främst är självklart säkerheten viktig. Se därför till att bilen är servad och besiktigad innan färden börjar. Är vindrutetorkaren trasig kan det vara en bra idé att få den fixad. Det är en enkel sak som kan bli mycket uppskattad om ett skyfall skulle uppenbara sig, när man som minst anar det på autobahn i Tyskland eller någon annanstans, när man verkligen behöver ha bra sikt ut genom vindrutan.

Ta också en titt på bilens däck. Är de gamla och slitna kanske det är nu du bör investera i nya däck. Däck kan vara en av de mest avgörande faktorerna för hur lång bromssträcka man får som bilist, om man behöver bromsa snabbt. Är det en vinterresa kan det vara aktuellt med vinterdäck, särskilt om man exempelvis ska åka på skidsemester eller liknande. Det är givetvis inte bara däck och vindrutetorkare som är viktiga – ta en övergripande titt på bilen.

Musik och proviant

Att ha mat med i bilen kan tyckas enkelt. Man kan givetvis bara stanna på en av de många krogarna som finns längs europavägarna, men kvaliteten på maten kan variera. Gör därför gärna lite smörgåsar eller små sallader som du kan stoppa ner i en kylväska. Om du stoppar ner några kylklampar också, kan dessa ofta bytas i många affärer. Perfekt för kylda drycker och inte minst kallt vatten, som är extra viktigt när det är varmt ute.

Ta även tid på dig och gör en spellista med musik. Stämningen är helt klart avgörande för hur resan kommer att bli och här är musik en superbra stämningshöjare vid många tillfällen. Att göra en bilsemester kan innebära många olika typer av resor. Kanske väljer man att ta gröna vackra småvägar genom franska Provence.

Då är det ett ypperligt tillfälle att spela lite fransk musik som sätter pricken över i:et. På de stora spanska motorvägarna är flamencons härliga musik ett måste och går turen till Italien är det knappast brist på alternativ när det kommer till musik.

Vägvisare

Att ha någon form av vägvisare är A och O när det kommer till bilsemestrar. Undantaget är givetvis om du har kört samma väg många gånger och känner till den destination som du ska åka till. Men har du otur kan det vara vägarbeten och ombyggnationer på vägen och vips är man ute på ett villospår. På grund av detta kan det vara bra att ha en GPS-app eller en vägkarta i telefonen. Om du har en surfplatta med dig finns det bra alternativ att ladda ner.

En del appar låter dig som användare ladda ner så kallade offline-kartor. Det är kartor som man kan använda oavsett om man är uppkopplad mot internet eller inte. Kosta på dig en bra app som visar dig vägen.