Vad är hälsosam livsstil för dig?

Vi tänker alla olika gällande hälsa eller prioriterar olika gällande olika delar av att nå en god hälsa. I grund och botten innebär en god hälsa att tänka på sömnkvalité, bra kost, motion, ge tid för sysselsättningar som vi mår bra av och att må bra på insidan.

En god hälsa börjar på insidan. Ta hand om ditt mentala välbefinnande, ät nyttigt och sov tillräckligt. Detta är grunden för en god hälsa, så börja här innan du tänker på motion eller något annat. Försök att göra saker som gör dig glad varje dag, men ta inte på dig för många nya saker på en gång. Om du vill uppnå god hälsa på lång sikt är det bäst att börja med små steg som kan göras varje dag.

Att börja med små steg kan exempelvis innebära att stegvis ändra kosten genom att byta ut olika måltider till mer hälsosamma alternativ och att tänka på att äta regelbundet under dagen. Att börja med motion kan vara så enkelt som regelbundna promenader eller att börja med någon form av gruppträning.

Några saker som kan övervägas för att nå en hälsosam livsstil

Ibland kan det vara svårt att ha tålamod och det kan vara lätt att frestas av att ta till metoder som visar resultat på kortare tid. Däremot ska man inte glömma bort att man gör det för att må bättre och stegvisa förändringar är oftast mer hållbara i längden.

  • Håll en hälsosam vikt med hjälp av näringsriktig kost och regelbunden motion. Om du funderar på viktnedgång, så tänk på att den ska ske på ett hälsosamt sätt. Det bästa är att minska på kalorierna stegvis och inte för mycket på en gång.
  • Motionera dagligen, även om det känns som att tiden inte alltid räcker till. Det kan innebära att du tar dig tid att träna lite varje dag. Till exempel promenader, gruppträning som du gillar eller annat som får dig att må bra.
  • När det gäller kosten så är det inte enbart vad vi äter, utan även hur mycket vi äter. Vi behöver få i oss tillräckligt med energi för att orka med dagens alla sysslor och för att vår kropp ska må bra, från insidan och ut. 
  • Glöm inte bort att återhämta dig emellanåt, vare sig det gäller efter en arbetsdag, träningspass eller något annat som har krävt mycket energi av dig. Hitta ett bra sätt för dig att koppla av och stressa ner. Till exempel en lugnare form av underhållning, promenad i avkopplande miljö eller en massagebehandling.
  • En god sömn är en av grunderna för en god hälsa och psykiskt välbefinnande. Ju bättre sömn, desto bättre återhämtning och man vaknar mer utvilad. Vilket i sin tur gör att man blir piggare.